Úvod Články Přírodní zahrada, chytré a praktické tipy
 

Přírodní zahrada, chytré a praktické tipy

Pro naše předky byla přirozená zahrada samozřejmostí, byť třeba nevědomou. Bylo to prostě praktické a nejjednodušší. Na úpravu zahrady nebyl čas, ani prostředky. Lidé byli více v kontaktu s přírodou, spolupracovali s ní.

Přírodní zahradou nenazýváme nějakou zanedbanou, nebo neupravenou plochu. Je to naopak zahrada velmi promyšlená.

Pojďte se podívat na pár zajímavých návrhů a tipů vycházejících z podstaty této přírodní filozofie:

Volně rostoucí živý plot s jedlými plody namísto fádních thújí.

Užitek:

  • efektivní a originální vyřešení pohledové clony,
  • zajímavé na efekt – barevné listy, kůra, květy a hlavně plody, které se dají využít i v kuchyni na marmelády, čaje, sirupy, omáčky (jeřáb sladkoplodý, dřín, šípek velkoplodý, černý jeřáb, rakytníky a mnoho dalšího),
  • spadané listy se nemusejí sbírat - vytvoří přirozený mulč , který bude sloužit i jako úkryt třeba pro ježka a další živočichy, větve keřů poskytnou úkryt, hnízdiště a potravu pro zpěvné ptactvo, které se zároveň postará o ekologickou likvidaci škůdců,
  • nižší pořizovací náklady (oproti třeba plotu z thují),
  • bezúdržbovost – nemusí se každoročně řezat, hnojit atd.

Na místo klasického, „nakrátko“ střiženého trávníku jedlý trávník

Trávník, kde není jenom monokultura, ale jsou v něm zakomponované jednotlivé druhy vytrvalých bylin. Seče se výš než klasický trávník.

Užitek:

  • trávník je odolnější,
  • nepotřebuje tolik péče a vláhy,
  • hnojí se jako klasický trávník,
  • dají se využívat listy bylin, například jako přídavek do salátů.

Květnatá louka místo monokulturního trávníku

Klasický trávník vyžaduje pravidelné sečení, hnojení, zavlažování, provzdušňování, hubení plevelů. Mnohdy zbytečně zatěžuje majitele i životní prostředí.

Jeho protipólem je květnatá louka. Jde o cíleně založený luční porost, který je zcela nenáročný, bezúdržbový, pestrý, stačí mu 1-3 seče ročně. Jde o nádhernou podívanou plnou květů, vůní. Přiláká hmyz a život.

Jedlá „lesní“ zahrada

Více na www.ekozahrady.com.

V přírodní nebo tzv. ekozahradě by neměli chybět tyto prvky:

Suchá zídka

Je životní prostor pro ještěrky, úkryt pro žáby, střevlíky, čmeláky a další. Má estetickou funkci i účelovou – zpevnění mezí, rozčlenění a oddělení jednotlivých prostorů, využití kamenů vybraných při zahradnických pracích.

Domeček pro hmyz

Ze starého dřeva s navrtanými otvory různého průměru, vlnitou lepenkou a dalším materiálem mohou (například děti) postavit jednoduché obydlí pro hmyz. Kromě prospěchu pro přírodu jde praktickou pomůcku pro výuku, ekologické a efektivní využití odpadu. Navíc, když se dílko dobře zpracuje, krásně vypadá, zpestří a ozvláštní prostor. Pozorování vývojových stádií hmyzu v koloběhu přírody.

Motýlí „farma“

Pěstování okrasných keřů se sladkým nektarem, je potrava pro všechny druhy motýlů. Navíc Vám zaručí nádhernou podívanou nejen pro děti.

Bylinkové záhony

Tvz. vysoký záhon Vám zaručí efektivitu, zužitkování zahradního odpadu, záhony systému klíčových dírek atd.

Kompost

Využití odpadu ze zahrady, případně kuchyně. Můžete posázet dýněmi, budou báječně plodit a celou plochu kompostu úhledně zakryjí svými listy.

Text ZAHRADY S DUŠÍ.

 

Zpět


Společnost pro zahradní a krajináškou tvorbu Společnost pro zahradní a krajináškou tvorbu
Svaz zakládání a údržby zeleně Svaz zakládání a údržby zeleně
Náš Facebook
Webdesign: